Szukaj

Pytania i odpowiedzi

1. Co to jest krystalizacja miodu?

Krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym prawdziwym miodzie. Nie jest to proces chemiczny, tylko fizyczny dlatego też skład miodu nie zostaje zmieniony. A co za tym idzie, nie zmieniają się również jego właściwości lecznicze i odżywcze.

Czas krystalizacji jest zależny od gatunku miodu, co związane jest z zawartością wody oraz stosunkiem glukozy do fruktozy. Najdłużej płynny pozostanie miód akacjowy ze względu na swój skład.

2. Jak przechowywać miód?

Miód najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu (do 18 stopni).

3. Jak przywrócić miód do postaci płynnej?

Miód można przywrócić do postaci płynnej ogrzewając go w temperaturze maksymalnie 40 st. C. (np. w misce z wodą). Musimy pamiętać jednak by temperatura była odpowiednia, ponieważ wyższa sprawi, że miód straci część swoich naturalnych właściwości.

4. Czy kobiety w ciąży mogą jeść miód?

W czasie ciąży można spożywać miód. Wzmacnia on organizm, łagodzi infekcje, a także dobrze wpływa na dolegliwości ciążowe takie jak zgaga czy mdłości.

5. Od jakiego wieku można podawać miód dzieciom?

Miodu nie należy podawać dzieciom poniżej 1 roku życia.

Jeśli mają Państwo pytania dotyczące naszych produktów, serdecznie zapraszamy do kontaktu.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów