Naturalna krystalizacja miodu
Naturalna krystalizacja miodu
PATOKA CZY KRUPIEC - co wolisz?
 
Patoka to forma płynna miodu, krupiec - skrystalizowana.
 
Od czego należy zacząć?
 
Przede wszystkim musimy zaznaczyć, że krystalizacja miodu jest zjawiskiem NATURALNYM, zachodzącym w każdym prawdziwym miodzie.
 
1️⃣Nie jest to proces chemiczny, tylko fizyczny dlatego też skład miodu nie zostaje zmieniony.
 
A co za tym idzie? Nie zmieniają się również jego właściwości lecznicze i odżywcze.
 
2️⃣Czas krystalizacji jest zależny od gatunku miodu, co związane jest z zawartością wody oraz stosunkiem glukozy do fruktozy.
Najdłużej płynny pozostanie miód AKACJOWY ze względu na swój skład.
 
3️⃣Nazywanie procesu krystalizacji cukrzeniem się miodu jest błędnym określeniem.
Myląco sugeruje ono przemianę miodu w cukier, co jest niemożliwe.
 
I teraz co zrobić jeśli w naszej szafce jest krupiec, a jesteśmy zwolennikami płynnej wersji?
 
W tym celu wystarczy włożyć słoik do garnka z ciepłą wodą i zostawić go do momentu rozpuszczenia.
 
Bardzo ważne jest, aby pamiętać o fakcie, iż temperatura wody nie przekraczać 40 stopni C. Miód podgrzany do wyższej temperatury straci swoje właściwości odżywcze.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl