1. Co to jest krystalizacja miodu?
Krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym prawdziwym miodzie. Nie jest to proces chemiczny, tylko fizyczny, dlatego też skład miodu nie zostaje zmieniony. A co za tym idzie, nie zmieniają się również jego właściwości lecznicze i odżywcze.
Czas krystalizacji jest zależny od gatunku miodu, co związane jest z zawartością wody oraz stosunkiem glukozy do fruktozy. Najdłużej płynny pozostanie miód akacjowy ze względu na swój skład.
2. Jak przechowywać miód?
Miód najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu (do 18 stopni), w szklanym słoiku.
3. Jak przywrócić miód do postaci płynnej?
Miód można przywrócić do postaci płynnej ogrzewając go w temperaturze maksymalnie 40 st. C. (np. w kąpieli wodnej). Musimy pamiętać jednak by temperatura była odpowiednia, ponieważ wyższa sprawi, że miód straci część swoich naturalnych właściwości.
4. Czy kobiety w ciąży mogą jeść miód?
W czasie ciąży można spożywać miód. Wzmacnia on organizm, łagodzi infekcje, a także dobrze wpływa na dolegliwości ciążowe takie jak zgaga czy mdłości.
5. Od jakiego wieku można podawać miód dzieciom?
Miodu nie należy podawać dzieciom poniżej 1 roku życia.
6. Jak pakujemy produkty?
Nasze produkty pakowane są w szklane słoiki i butelki. Do wypełniania przesyłek, w celu ich zabezpieczenia, używany kartonu z odzysku i papieru pakownego oraz resztek foliowych z drugiej ręki.
Jeśli mają Państwo pytania dotyczące naszych produktów, serdecznie zapraszamy do kontaktu.